Mbështetur nga Konrad Adenauer Stiftung
AL / EN

Shtëpia-burg e Fasli Ademit

blank
Emri Shtëpia-burg e Fasli Ademit
Vendndodhja: Shkodër
Viti i Ndërtimit: 1945
Burimi i Informacionit: “Vendi i Dëshmisë dhe Kujtesës”; nga vend vuajtjeje dhe torturash, në muze për të përkujtuar viktimat e regjimit komunist, botues: Pjerin Mirdita, financues: KAS

Për shkak të rezistencës ndaj komunizmit, Shkodra ishte një nga qytetet më të goditura nga regjimi. Ushtria Nacionalçlirimtare shpalli shtetrrethimin ushtarak nga 28 janari deri në 2 shkurt të vitit 1945. Gjatë kësaj periudhe, u bënë arrestime të paligjshme, nga të gjitha shtresat e popullsisë, por veçanërisht nga shtresa intelektuale dhe elitare e Shkodrës.

Për të përballuar numrin e lartë të të ndaluarve, disa shtëpi dhe objekte private u konfiskuan dhe u kthyen në burgje. Një prej tyre ishte edhe shtëpia e Fasli Ademit.

Bodrumi i kësaj shtëpie, kishin 4 dhoma me 4 dalje, në të cilat u mbyllën disa dhjetëra të arrestuar. Kati i sipërm shërbeu për zyra.